Kokemuksia kuivapuvusta: Ursuit Easy

Pari kautta sitten alkoi innostus lohihommiin kasvamaan ja niiden myötä kausi pidentyy molemmista päistä, vesillä tulee oltua vedenlämpöjen ollessa lähellä nollaa. Siinä vaiheessa alkaa jo pukeutumisella olla merkitystä ja päässä alkaa pyöriä ajatuksia mitä jos veteen putoaa, silloin pitää olla päällä jotain sellaista mikä pitää kuivana. Itse päädyin suomalaisen Ursuk oy:n valmistamaan Ursuit tuotemerkin Easy -malliin. Tämä malli on nimensä mukaisesti helppo pukea päälle ja myöskin käytössä helppo. Tuotteesta lisää myöhemmin, tähän väliin selvennetään muutama termi.

Pelastuspuku:

Pelastuspuku on puku joka on vesitiivis ja hyvin lämpöä eristävä kumista tai erityismateriaalista valmistettu koko kehon peittävä suojapuku. Eli puvussa on kiinteä huppu, hanskat ja sukat ja näin ollen vesi ei pääse mistään sisään, puku on myöskin itsessään lämmin. Esimerkiksi Ursuit Abandonment.

12682704
Ursuit Abandonment

Kuivapuku:

Kuivapuku nimensä mukaisesti pitää kehon kuivana, se ei välttämättä suojaa päätä ja käsiä ja vaatii aina alleen lämpimän alusvaatetuksen. Tämä on tämän luokan puku on monen kalastajan valinta. Esimerkiksi Ursuit Easy ja Ursuit Gemino Operative.

386591
Ursuit Easy

Kelluntapuku:

Kelluntapuku suojaa hyvin tuulta, kylmää ja roiskevettä vastaan, sen lisäksi se kelluttaa veden varaan joutunutta ainakin jonkun aikaa. Kelluntapuku ei ole kuitenkaan kuivapuku, vedessä se voi alkaa täyttyä vedellä lahkeista, hihoista ja kaula-aukosta. Hätätilanteissa veneeseen nouseminen vedestä tai uiminen on usein mahdotonta. Esimerkiksi Sundridge En-tec.

entec4
Sundridge En-tec4

Elikkäs oma valinta kohdistui Ursuitin Easy malliin lähinnä sen sopivuuden perusteella omaan käyttöön. Vertailussa oli pitkään mukana saman valmistajan kaksiosainen malli Gemino Operative, eroa tulee lähinnä puettavuudessa ja kauluksessa. Easy mallissa vetoketju jatkuu kauluksessa ylös asti ja joillakin tämä tuntuu epämukavalta/vetoketju painaa, Gemino mallissa taas kaulassa on pelkkä mansetti koska takki laitetaan pujoittamalla päälle. Toisena etuna jotku sanovat kaksiosaisessa mallissa että kotona lähtiessä voi jo housut pukea jalkaan ja vasta rannassa takin niin ei autossa tule kuuma. Omalla kohdalla matkat kestävät yleensä vähintään puoli tuntia joten sitäkään ei ole enää kiva istua edes puolikas puku päällä, lisäksi Easyn päälle pukemiseen rannassa kuluu noin minuutti joten tämä ei ollut suuressa roolissa valintaa tehdessä.

Puvun ostamisen jälkeen se on ollut päällä lähes joka reissulla, myös kesäisin jos lämmintä on alle 15 astetta ja sää näyttää sateiselta. Puku itsessään on melko ohut ja viileä joten pukeutumista on helppo säädellä kelin mukaan, myös sään vaihtuessa aurinkoisempaan puvun saa tarvittaessa nopeasti pois päältä. Myöskin tarpeiden tekeminen on helppoa ja nopeaa koska vetoketju aukeaa molemmista päistä ja näin ollen pukua ei tarvitse riisua kokonaan. Isommalla hädällä suosittelen kyllä sitä :)

Käytössä puku on mukava eikä juurikaan rajoita toimintaa, liikkuminen siinä on helppoa ja veneessä pyöriminen onnistuu mukavasti. Omaan makuun taskuja saisi olla muutama enemmän, vakiona puvussa on vedenpitävät taskut molemmissa rinnuksissa ja normaali tasku toisessa reidessä. Varsinkin lantion seutuville voisi tulla taskut, monesti vapoja ihmetellessä kädet automaattisesti haekeutuvat ”taskuihin”. Nämäkin varmaan olisi mahdollista saada pukuun tilauksen yhteydessä. Puvun väri on aika neutraali musta, ”arki” käytössä väri on toimiva ja huomiota herättämätön mutta mielestäni pukuun sopisi paremmin punainen tai oranssi väri helpottamaan etsintää mahdollisessa hätätilanteessa. Tietysti puvussa on asianmukaiset heijastimet mutta mitä näkyvämpi, sen parempi. Gemino operativessa on valittavissa sekä punainen että musta väri, en tiedä onko sitä mahdollista tilauksesta saada myös Easyyn.

Käyttökokemuksia löytyy omasta takaa molemmista edellämainituista Ursuitin malleista. Ensimmäinen puraisu Gemino Operativeen oli lainapuvulla kolmen päivän ajan. Merkittävin ero tosiaan puettavuus, eli alaosa puetaan ensiksi joista löytyy mukavasti istuvat ja hyvin alaosaa kannattavat henkselit. Yläosa puetaan puseromaisesta päälle ja pää pujoitetaan pitkähköstä mansetista läpi, jolloin ei vetoketjua ole kaulan alueella. Puvun osat yhdistetään toisiinsa lantion kohdalta vettä pitävällä vetoketjulla ja vetoketjun päät lukitaan yhteen vesitiivillä lukitusmekanistilla joka kiristetään kiinni käsin pyöriteltävällä pultilla.

Omakohtaisia arvioita puvuista plussien ja miinusten muodossa:

Gemino Operative:

+Hyvin ilmaa pitävät mansetit

+Hyvin taskuja, myös vyötäröllä esimeekiksi käsille lämmittely paikka

+Vapaasti valittavat kengät

+Valittavissa myös huomioväri

+Puku istuu tukevasti, eikä roiku vyötäröltä

+Puhelimelle oma tasku vyötäröllä

+Korkea viimalta suojaava fleece pinnoitettu kaulus, huppu kauluksen sisällä

-Kaulamansetti vaatii usein muotoilua pituutensa vuoksi

-Kaulamansetti ahdas pukea pään yli, korvat herkillä

-”Kusivetskari” saatavana lisähinnasta, ei vakiona. Alaosa riisuttava muutoin

-Omaan makuun hieman painava

Easy 4-tex:

+Nopea puettava

+Alle helppo valita ja vaihtaa vaatteet myös veneessä

+Helppo poistaa ylimääräiset ilmat

+Kevyt

+Vapaasti valittavat kengät

+Vyötäröllä kiristysnauhat

+Vedenpitävät rintataskut esimerkiksi puhelimelle, helppo käytettävä

+Kaulamansetti matala, ei aiheuta kuristuksen tunnetta

+Helppo avata kaulus rantauduttua

-Ottaa helpommin ilmaa pukuun sisälle, vaatii ajoittain kyykistymisen ilman poistoon

-Mitoitus tarkka hartioista haaroihin pituus suunnassa, kokeile ennen ostoa

-Joillakin kaulus puristaa, ei pysty leikkaamaan

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s