Rannikkolaivurin radiotutkinto

image_view

VHF -radion hommaamisen myötä tuli ajankohtaiseksi suorittaa Rannikkolaivurin radiotutkinto, tutkinnon tarvitsee että saa käyttää venessä VHF-puhelinta. VHF-radiopuhelimen käyttö edellyttää radiolupaa ja henkilökohtaista pätevyystodistusta, näistä pätevyystodistuksen saa suorittamalla kyseisen tutkinnon. Kun pätevyystodistus on hommattu voi sen jälkeen hakea Viestäntävirastolta lupaa puhelimelle. Tutkinnosta peritään maksua 45,40€/osallistumiskerta ja todistusmaksu on 43,75€, lisäksi puhelimen käytöstä pitää maksaa vuosittainen taajuusmaksu joka on noin parinkympin luokkaa. Luvan hakeminen käy nopeasti ja kun olet maksanut sen, saat samantien veneelle aluksen oman tunnuksen ja MMSI-numeron.

Viestintäviraston sivuilta löytää hyvin tietoa kyseisiin lupiin ja käytäntöihin liittyen, myöskin opiskelumateriaalin saa suoraan sivuilta Pdf-muodossa. Tutkintoja järjestetään usealla paikkakunnalla ja näiden yhteystiedot löytyvät kanssa edellämainituilta sivuilta. Jouduin suorittamaan tutkinnon Jyväskylässä, koska Kuopion tutkinnon päivämäärä olisi osunut keskelle Ruotsin reissua ja radio oli saatava käyttökuntoon ennen tätä. En mennyt itse kurssille vaan kävin pelkästään tekemässä kokeen johtuen kurssin aikataulusta, materiaaliin hyvin tutustumalla kokeen saa melko helposti läpi. Suosittelen kurssille menemistä jos se sopii aikatauluihin ja oikealle paikkakunnalle, ainakin itselle se olisi ollut mielekkäämpi vaihtoehto kuin yksin PDF:stä lukemin. Kannattaa myös tutustua sivuilta löytyvään mallikokeeseen, se antaa hyvän kuvan millainen varsinainen koe tulee olemaan.

Myöskin ensi kaudeksi veneeseen tuleva tutka on luvanvarainen laite, tutkan voi merkitä samaan lupaan kuin Meri-VHF-radiopuhelimen. Tutkan käyttöä varten ei tarvitse suorittaa pätevyystodistusta vaan pelkän luvan hakeminen riittää. Jos on tiedossa että veneeseen on tulossa pätevyystodistuksen vaativia laitteita, on talvella hyvää aikaa käydä suorittamassa vaadittavat kokeet ja näin on kevään tullen luvat valmiina käyttöä varten.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s