Uusi vetoauto

Uuden auton hankinta tai oikeastaan vanhan vaihto isompaan oli jo pitkään pyörinyt allekirjoittaneen mielessä. Tuttavallisemmin kutsuttuna autokuume  alkoi alunperin syksyllä 2013 ja sai päätöksen Joulukuussa 2013 hakiessani uuden vaihdokin Tampereelta ja jättäessäni entisen, vuoden 2011 Mitsubishi ASX:n vaihdossa liikkeeseen. ”Vanha” auto oli uudesta asti käytössäni ja mitään vikoja siinä ei ilmennyt. Ainut isompi tarve oli tottakai suurempi vetopaino ja sen hankkiminen olikin alunperin lähinnä kauppakassiksi sekä perhokalastus harrastuksen palvelemista varten. Nuo Cleartech koneet ovat muuten ihan varmoja ja suhteellisen pieniruokaisia bensiini koneita. Itse tykkäsin autosta kaikin puolin vaikka moni tuota autoa citymaasturiksi haukkuukin.

Sopivia vaihtoehtoja oli etsitty lähinnä nettiautosta pitkin syksyä ja ajatus pyöri jatkuvasti mielessä. Kahdella autolla oli rasittava lähteä kolmella hengellä kisailemaan ja näin oltiin monta vuotta jo mentykin.  Pajerolla sai kulkea pakettiautoksi rekisteröinnin ansiosta vain kaksi kalamiestä ja kolmas eli minä ajoin aina erikseen kilpailuihin. Luonnollisesti ne tärkeimmät kriteerit tulevan auton ominaisuuksissa oli vetopaino, kilometrit sekä tietty plussaa oli, ettei auto olisi aivan kymmentä vuotta vanha. Järkevimmät ja budjettiin sopivimmat tapaukset kahlattiin moneen kertaan läpi. Nähdessäni vaihdokin ilmoituksen tiesin oikeastaan heti, että tuo on se oikea. Vaihtotarjous varmisti päätöksen ja auto varattiin oikeastaan heti.

Auto haettiin Tampereelta Joulukuussa 2013 ja luonnollisesti sain jonkin verran väliä maksaa.  Kilometrit olivat ostohetkellä hieman yli 140tkm ja auto oli suhteellisen siisti ja ihan hyvin varusteltu automaatti vaihteinen Nissan Pathfinder, vuosimallia 2007. Monihan tuota automaattivaihteistoa on parjannut mutta minulla se on toiminut vielä moitteitta eikä Nissan King Cabille tuttuja moottorivikojakaan 2005 jälkeen näissä autoissa ole ollut, jos on ollut ollenkaan. Taitaa vika/viat kuiten koskea enemmän tuota Navaraa/King Cabbia ja siinäkin foorumien mukaan viat korjattiin vuoden 2005 jälkeisiin autoihin. Enivei, automaatti askiin olen kertaalleen vaihdattanut aineet ja moottorinkiin vaihdettiin juuri toistamiseen öljyt, kilometrien ollessa nyt hieman yli 180 tkm. Pyrin hätävarjelun nimissä uusimaan öljyt jokaisen ajetun 20 tkm jälkeen ja tästä toimenpiteestä ei ole ainakaan haittaa, moottorin käyttöikä ainakin toivottavasti kasvaa, vaikka samoilla öljyillä teoriassa voisikin ajaa kuinka paljon tahansa. Öljyä sitten meneekin, muistaakseni sen 7,4 litraa suodattimen kanssa.

IMG-20150503-WA0025 (1)
Auto kerrankin kiiltää pesun jälkeen
Positiivista itse autossa on ollut hyvä vetokyky paketissa, jota ei millä tahansa autolla laillisesti saa edes vetää. Vene on noussut hyvin rampilta ja matka ajossa auto käyttäytyy tosi rauhallisesti. Dieseliä on palanut vetokäytössä 13,5-17 l / 100km. Päivittäisessä ajossa olen päässyt n. 9l keskikulutukseen ja kaupunkiajossa auto on vienyt n. 10-11l, joka on vielä melko maltillinen tuon kokoiseen ja painoiseen autoon. Paljonhan kulutuksessa ratkaisee oma kaasujalka, luonnollisesti eikä autoa ole tehtykään hurjasteluun. Manuaali vaihteiden valintamahdollisuutta olen käyttänyt melko vähän ja antanut automaatin hoitaa vaihteiden valitsemisen. Vetokäytössä ominaisuus on käytössä, mutta venettä käsittääkseni pystyy myös vetämään 5-vaihteella ja D-asennossa turvallisesti. Ylämäkiin laatikko tarjoaa itsenäisesti pienempää vaihdetta mutta ei kuitenkaan onneksi heti. Auto ei siis heti säikähtä pientä mäen nyppylää tai loivaa ylämäkeä. Jos ylämäki kuitenkin alkaa ja valitsimen siirtää manuaali puolelle, laatikko tarjoaa aina 4-vaihdetta automaattisesti. Lopputuloshan on sama nesteellä toimivan momentin muuntimen osalta. Se kumpaa haluaa käyttää on melko sama, ja ohjekirjassakaan ei ole oikeaa vetotapaa isommille painoille.

10369201_10202134424097218_1016563598263751689_n
Yhdistelmällä alkaa löytyä pituutta
Hieman kuitenkin negatiivista kokemusta jottei itse auto ala kuulostaa liian hyvältä. Autossa oli alussa ongelmia lähinnä tuenta puolella mutta myyjäliike hoiti asian melko mallikkaasti ja siihen en halua sen syvällisemmin mennä. Autoa vaihtaessa kannattaa ottaa mukaan kuitenkin sellainen henkilö, joka osaa kysyä oikeat kysymykset myyjältä ja varmistaa itse, ettei autossa ole mitään vikoja. Autotohtori on tähän se turvallisin ja käytännöllisin ratkaisu. Autoliikkeiden omat kuntotarkastukset ovat yleensä mitä ovat, ja tässä tapauksessa sellaista ei oltu edes tehty. Isommaksi viaksi voidaan kuitenkin katsoa kahden viikon omistamisen jälkeen tullut ajokielto-päätös katsastuksessa, jonne ominpäin vein auton. Siitä alkoi tukivarsien ja pallonivelten uusiminen. Auto saatiin kuitenkin kuntoon lukuisten korjaamo reissujen jälkeen. Ainoastaan kerran akku pääsi tyhjenemään viime viikolla ja matka tyssäsi. Näille autoille ominaista ruostetta en ole kuitenkaan huomannut ja maalipinta on muutenkin hyvässä kunnossa.

Kaikenkaikkiaan auto palveli viime kesän hyvin ja sillä oli mukava kiertää kisoja yhdessä. Uuden jäsenen eli Henen mukaan tulo varmisti vielä hankinnan alkuperäistä tarkoitusta ja lopulta mahduimme kaikki saman auton kyytiin. Autoon mahtuu kalastajat ja tavarat hyvin penkkirivien hyvän muunneltavuuden vuoksi, auton ollessa 7h- mallia. Julkaisen vielä kuvia sisältä ja ulkoa kunhan saan sellaisia otettua. Saa kysyä ja kommentoida!

-Teme

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s