Kuvat

Uusi vetoauto

Uuden auton hankinta tai oikeastaan vanhan vaihto isompaan oli jo pitkään pyörinyt allekirjoittaneen mielessä. Tuttavallisemmin kutsuttuna autokuume  alkoi alunperin syksyllä 2013 ja sai päätöksen Joulukuussa 2013 hakiessani uuden vaihdokin Tampereelta ja jättäessäni entisen, vuoden 2011 Mitsubishi ASX:n vaihdossa liikkeeseen. ”Vanha” auto oli uudesta asti käytössäni ja mitään vikoja siinä ei ilmennyt. Ainut isompi tarve oli tottakai suurempi vetopaino ja sen hankkiminen olikin alunperin lähinnä kauppakassiksi sekä perhokalastus harrastuksen palvelemista varten. Nuo Cleartech koneet ovat muuten ihan varmoja ja suhteellisen pieniruokaisia bensiini koneita. Itse tykkäsin autosta kaikin puolin vaikka moni tuota autoa citymaasturiksi haukkuukin.

Sopivia vaihtoehtoja oli etsitty lähinnä nettiautosta pitkin syksyä ja ajatus pyöri jatkuvasti mielessä. Kahdella autolla oli rasittava lähteä kolmella hengellä kisailemaan ja näin oltiin monta vuotta jo mentykin.  Pajerolla sai kulkea pakettiautoksi rekisteröinnin ansiosta vain kaksi kalamiestä ja kolmas eli minä ajoin aina erikseen kilpailuihin. Luonnollisesti ne tärkeimmät kriteerit tulevan auton ominaisuuksissa oli vetopaino, kilometrit sekä tietty plussaa oli, ettei auto olisi aivan kymmentä vuotta vanha. Järkevimmät ja budjettiin sopivimmat tapaukset kahlattiin moneen kertaan läpi. Nähdessäni vaihdokin ilmoituksen tiesin oikeastaan heti, että tuo on se oikea. Vaihtotarjous varmisti päätöksen ja auto varattiin oikeastaan heti.

Auto haettiin Tampereelta Joulukuussa 2013 ja luonnollisesti sain jonkin verran väliä maksaa.  Kilometrit olivat ostohetkellä hieman yli 140tkm ja auto oli suhteellisen siisti ja ihan hyvin varusteltu automaatti vaihteinen Nissan Pathfinder, vuosimallia 2007. Monihan tuota automaattivaihteistoa on parjannut mutta minulla se on toiminut vielä moitteitta eikä Nissan King Cabille tuttuja moottorivikojakaan 2005 jälkeen näissä autoissa ole ollut, jos on ollut ollenkaan. Taitaa vika/viat kuiten koskea enemmän tuota Navaraa/King Cabbia ja siinäkin foorumien mukaan viat korjattiin vuoden 2005 jälkeisiin autoihin. Enivei, automaatti askiin olen kertaalleen vaihdattanut aineet ja moottorinkiin vaihdettiin juuri toistamiseen öljyt, kilometrien ollessa nyt hieman yli 180 tkm. Pyrin hätävarjelun nimissä uusimaan öljyt jokaisen ajetun 20 tkm jälkeen ja tästä toimenpiteestä ei ole ainakaan haittaa, moottorin käyttöikä ainakin toivottavasti kasvaa, vaikka samoilla öljyillä teoriassa voisikin ajaa kuinka paljon tahansa. Öljyä sitten meneekin, muistaakseni sen 7,4 litraa suodattimen kanssa.

IMG-20150503-WA0025 (1)
Auto kerrankin kiiltää pesun jälkeen
Positiivista itse autossa on ollut hyvä vetokyky paketissa, jota ei millä tahansa autolla laillisesti saa edes vetää. Vene on noussut hyvin rampilta ja matka ajossa auto käyttäytyy tosi rauhallisesti. Dieseliä on palanut vetokäytössä 13,5-17 l / 100km. Päivittäisessä ajossa olen päässyt n. 9l keskikulutukseen ja kaupunkiajossa auto on vienyt n. 10-11l, joka on vielä melko maltillinen tuon kokoiseen ja painoiseen autoon. Paljonhan kulutuksessa ratkaisee oma kaasujalka, luonnollisesti eikä autoa ole tehtykään hurjasteluun. Manuaali vaihteiden valintamahdollisuutta olen käyttänyt melko vähän ja antanut automaatin hoitaa vaihteiden valitsemisen. Vetokäytössä ominaisuus on käytössä, mutta venettä käsittääkseni pystyy myös vetämään 5-vaihteella ja D-asennossa turvallisesti. Ylämäkiin laatikko tarjoaa itsenäisesti pienempää vaihdetta mutta ei kuitenkaan onneksi heti. Auto ei siis heti säikähtä pientä mäen nyppylää tai loivaa ylämäkeä. Jos ylämäki kuitenkin alkaa ja valitsimen siirtää manuaali puolelle, laatikko tarjoaa aina 4-vaihdetta automaattisesti. Lopputuloshan on sama nesteellä toimivan momentin muuntimen osalta. Se kumpaa haluaa käyttää on melko sama, ja ohjekirjassakaan ei ole oikeaa vetotapaa isommille painoille.

10369201_10202134424097218_1016563598263751689_n
Yhdistelmällä alkaa löytyä pituutta
Hieman kuitenkin negatiivista kokemusta jottei itse auto ala kuulostaa liian hyvältä. Autossa oli alussa ongelmia lähinnä tuenta puolella mutta myyjäliike hoiti asian melko mallikkaasti ja siihen en halua sen syvällisemmin mennä. Autoa vaihtaessa kannattaa ottaa mukaan kuitenkin sellainen henkilö, joka osaa kysyä oikeat kysymykset myyjältä ja varmistaa itse, ettei autossa ole mitään vikoja. Autotohtori on tähän se turvallisin ja käytännöllisin ratkaisu. Autoliikkeiden omat kuntotarkastukset ovat yleensä mitä ovat, ja tässä tapauksessa sellaista ei oltu edes tehty. Isommaksi viaksi voidaan kuitenkin katsoa kahden viikon omistamisen jälkeen tullut ajokielto-päätös katsastuksessa, jonne ominpäin vein auton. Siitä alkoi tukivarsien ja pallonivelten uusiminen. Auto saatiin kuitenkin kuntoon lukuisten korjaamo reissujen jälkeen. Ainoastaan kerran akku pääsi tyhjenemään viime viikolla ja matka tyssäsi. Näille autoille ominaista ruostetta en ole kuitenkaan huomannut ja maalipinta on muutenkin hyvässä kunnossa.

Kaikenkaikkiaan auto palveli viime kesän hyvin ja sillä oli mukava kiertää kisoja yhdessä. Uuden jäsenen eli Henen mukaan tulo varmisti vielä hankinnan alkuperäistä tarkoitusta ja lopulta mahduimme kaikki saman auton kyytiin. Autoon mahtuu kalastajat ja tavarat hyvin penkkirivien hyvän muunneltavuuden vuoksi, auton ollessa 7h- mallia. Julkaisen vielä kuvia sisältä ja ulkoa kunhan saan sellaisia otettua. Saa kysyä ja kommentoida!

-Teme

Höytiäisen lohitreffit 2013 pt. 1 (19.-20.10)

Talvi yllättää niin autoilijat kuin veneilijätkin. Meidän tapauksessa se tarkoitti sitä että seurasimme säätiedotusta läpi perjantain. Tarkoitus oli ajaa Pajerolla vene perässä Antin kanssa Joensuuhun, heti kun saapuisin Kuopioon Turusta. Olin hieman ennen kuutta illalla Kuopiossa ja Antti tuli hakemaan minut Pajerolla josta haimme veneen Siilinjärveltä. Sää suosi niitä onnekkaita, joilla oli jo vaihdettu renkaat.. Keli pakastuisi iltaa myöten, mutta ajomatka sujui hyvin ja tiet pysyivät sulina suolauksen ansiosta. Majoituimme Tomin luona jossa hieman saunoimme ja pelasimme X-boxia. Maailmaa emme sentään parantaneet vaan mietimme hieman tulevia kisoja.

Photo 19.10.2013 8.52.08(1)
Vene valmiina laskuun

Herätys oli kuudelta Lauantaina ja tarkoitus oli päästä tunnin päästä suuntaamaan  kisoja  kohti Antin ja Tomin kanssa.  Nopea eväiden teko, aamukahvien keitto ja lämpimästi päälle. Keli oli 4-astetta pakkasen puolella ja tuulesta ei ollut tietoakaan. Saavuimme kisakeskukseen jossa jo oli Höytiäisen kalakerhon jäsen neuvomassa veneenlasku-paikkaa. Saimme myös ohjeistusta ilmottautumisen kanssa. Iso hatun nosto tästä.  Tällainen  toiminta helpottaa ja nopeuttaa toimia, varsinkaan jos kisat eivät ole jo ennestään tuttuja. Veneen laskua ei tarvinnut odotella kauaa ja ranta oli jo täynnä kisaveneitä kun laskimme omamme. Osallistujia kisoissa oli n.50-60 venekuntaa ja tämä hieman yllätti. Hieno asia että olimme näin runsaana ottamassa osaa vuoden viimeisimpiin kisoihin! Kisa-aika oli klo: 10-16 + 30 minuutin siirtymät ennen ja jälkeen kisojen. Vapakiintiö oli rajattu 10 vapaa venettä kohden ja alamitat olivat: järvitaimen 55cm sekä järvilohi 60cm.

Lähdimme rannasta kisojen alkaessa kohti Höytiäisen Eteläpäätä. Pelipaikat olivat jo hieman katsottuna Ipadistä ja merkattuina karttaan. Lumisade alkoi sankkana heti kisojen alkaessa ja vaihteli pitkin päivää. Näkyvyys oli rajallinen ja silmiä sai pitää auki verkkojen ja muiden uistelijoiden varalta. Vuorottelimme kisojen läpi kuskin penkillä ja kulutimme muutenkin penkkejä, sillä taimenen ja lohen uistelu on pääsääntöisesti odottelua. Tärppejä ei tule samaan tahtiin kuin esimerkiksi hauen ja kuhan uistelussa.  Laitoimme aloitukseen vaaput plaanareihin ja peltiä takiloihin, salakat unohtuivat jääkaappiin aamulla kiitos Tomin. Keli oli melko rauhallinen aamusta mutta koveni päivää kohden tuulen yltyessä 7-8m sekunnissa puuskittaiseen tuuleen. Uistelimme muutaman tunnin tuloksetta kiertäen eri syvyyskäyriä ja saarten ja karikkojen edustoja, joissa luulimme kalojen lymyilevän. Ensimäinen taimen tuli veneeseen kun kisat olivat noin puolivälissä. Ottivaappuna toimi musta-puna-hopea-hologrammi sävytteinen taimen vaappu.  Kala oli alamittainen 50cm+ merkattu taimen, joka pääsi nopean irroituksen jälkeen takaisin kasvamaan. Tavoite oli jo saavutettu, yksi kala veneeseen! Tästä hieman enemmän motivoituneina suuntasimme uusia paikkoja kohden puuskittaisessa tuulessa.

Kisojen loppuun oli n.2 tuntia, kunnes toinen taimen repäisi laukurin irti. Aloin kelaamaan kalaa ylös ja tämä tuntui hieman painavammalta. Syy selvisi Antin haavittua kalan. Taimen oli hakenut mukaansa toisen vavan siiman, jossa oli paino. Kala ei ollut kuin 50-senttinen ja leikattu, ja laskimme kalan varovaisesti jatkamaan kasvuaan. Uusi Cummingsin haavi varustettuna kumisella havaksella osoitti näppäryytensä tällaisessa kelissa jatkovartensa ansiosta. Sillä on erittäin nopea ja helppo haavita kalat, eivätkä ne sotkeudu havakseenkaan yhtä helposti kuin normaali havaksiseen haaviin. Nämä tärpit olivat päivän ainoita mutta positiivista oli saada lohikaloja veneeseen kaksin kappalein, vaikka koolla ei ollutkaan kehumista.

Päivän ainoaksi miinukseksi jäi veneen lämmitin joka temppuili vähän väliä.   Erittäin navakaksi yltynyt tuuli, jossa oli melko haastavaa kalastaa osoittautui haasteelliseksi myös. Näissä keleissä hyttivenettä  ja toimivaa lämmitintä osaa arvostaa, vaikka se ei ollutkaan tänään täysin yhteistyöhaluinen. Saa nähdä alkaako lämppäri toimimaan huomisessa revanssissa. Otimme lämppärin veneestä matkaan ja purimme sen kilpailun jälkeen Tomin luona atomeiksi. Puhdistimme palotilan ja vaihdoimme hehkutulpan. Lämppärin palotilasta löytyy kiva kikkare nokea ja muuta ryönää.. (imuri on nokea mustanaan, mutta tästä asiasta hysssss… )

Photo 19.10.2013 19.26.07
Leikkaa, liimaa, askartelepaskartele

Rantaan pääsimme n. 16.15 ja heitimme kisakortin järjestävälle taholle. Komeita kaloja jo roikkui köysissä punnitus paikalla ja iloisia saamamiehiä pyöri punnituspaikan ympärillä sekä viereisessä kahvilassa. Emme jääneet pyynnöistä huolimatta Lomakylään saunomaan vaan suuntasimme Motonetin kautta Tomin luokse, jossa oli tarkoitus syödä, saunoa ja levätä huomista koitosta varten. Jännitämme suuresti alkaako lämmitin toimia, koska huomenna sitä todella tarvitaan.

Photo 19.10.2013 11.28.25(1)
Vene laskun jälkeen ja mercury ensimmäisellä tulille..

– Teemu