Kilpailukauden päätyttyä on aika laittaa hauki- ja kuhavehkeet sivuun ensi kauteen asti ja aloittaa punalihaisen jahtaaminen. Alkukaudesta on tarkoitus vetää vaappua ja myöhempään syksyyn mentäessä jatkaa raksikalastuksen opettelua. Aikaisempien vuosien perusteella vaaput ovat tuntuneet toimivan paremmin vielä vähän lämpimämmän veden aikana, mitä olemme vertailleet reissuja muiden venekuntien kanssa. Reissumme suuntautuvat pääasiassa Suvasvedelle mutta välillä saatetaan innostuksen mukaan käydä myös muilla lähialueen vesillä, aikataulujen yhteen sovittamisen takia tämä tuottaa aina aika paljon haastetta ja matkustamiseen kuluvan ylimääräisen ajan käyttää mieluummin kalastamiseen.

Tänä syksynä olemme kerenneet käydä tekemässä kaksi reissua, molemmilla suurimmat kalat ovat olleet 52cm joten mitan makuun ei olla vielä päästy. Kalat ovat tulleet noin 40g puntin takaa HK-varman taimen vaappuihin ja molemmat ovat päässeet jatkamaan matkaa vahingoittumattomina. Viime syksynä emme saaneet kovista tunneista huolimatta yhtään mittakalaa siiman päähän joten tälle syksylle mitallinen kala olisi enemmän kuin tervetullut. Kokemus lohenuistelusta on vielä suhteellisen vähäistä joten pyrkimys päästä vesille opettelemaan on kova aina kun työt ja olosuhteet sen sallivat.

Uistelun aikana on ollut myös aikaa tutustua Navionicsin uuteen Sonarchat Live toimintoon. Meillä on ollut pitkään käytössä iPadissa Navionicsin karttaohjelma ja uusimpiin versioihin on ollut mahdollista yhdistää wlanin kautta kaikuluotain (lista yhteensopivista laitteista). HDS gen3 -sarjassa on sisäänrakennettu Wi-Fi lähetin jonka kautta padin saa yhdistettyä suoraan plotteriin ja tätä kautta karttaohjelma saa syvyystiedon. Tämän avulla Sonarchart nauhoittaa ja muodostaa karttakuvan luodatusta datasta suoraan alkuperäisen kartan päälle, luotausdata menee myös suoraan Navionicsille ja käsittelyn jälkeen tämä päätyy myös muihin Sonarchartteihin. Ohjelman käyttö on helppoa, jos padi on yhdistetty sitä tukevaan luotainlaitteeseen ja ohjelman asetuksista on laitettu live-ominaisuus päälle, ei tarvitse kuin käynnistää ohjelma niin nauhoitus alkaa samantien. Joka nauhoituksen alussa ohjelma kysyy oletko meri- vai järvialueella ja mahdollisen syvyyskorjauksen ja tiedot syötettyä ei tarvitse kuin ajaa ja kartta muodostuu itsestään.

Aikaisemmin ongelmana on ollut se että nauhoitettu kartta on pitänyt olla erikseen näytöllä ja tämän lisäksi vielä Navionicsin oma kartta eri ikkunassa, tämä vie turhaa tilaa muutenkin jo rajallisesta näyttötilasta. Sonarchart Liven ansiosta luodattu data nauhoittuu Navionicsin päälle ja tämän johdosta ei tarvitse olla kuin yksi karttaikkuna auki. Padilla olevasta ohjelmasta saa valittua myös nauhoitetun datan läpinäkyvyyden, tämän avulla on helppo vertailla miten kartta muuttuu alkuperäiseen verrattuna. Luonnollisesti data tarkentuu koko ajan mitä enemmän ajaa ja parhaan mahdollisen lopputuloksen alueesta saa kun sama kohta on ajettu tiheästi eri suunnista. Jos luotausdata on jostain syystä epätarkkaa tai väärällä datalla, sen poistaminen onnistuu helposti itse karttaohjelmassa.

Ylläolevassa kuvassa näkyy vertailuna livenä tehty luotausjälki alkuperäisenä ja 50% läpinäkyvyydellä navionicsin kartan suhteen. Läpinäkyvyyttä käytettäessä huomaa hyvin erot alkuperäiseen ja mahdollisuudet mitä luotaaminen tuo. Nauhoituksen aina pyöriessä taustalla, parin kesän päästä kartat alkavat jo näyttää melko hyviltä :)
– Antti
Yksi ajatus artikkelista “Lohikauden avaus + Sonarchart Live”